Dag 2: dinsdag

De tweede dag staan we vroeg op om de metro te nemen naar het oude Dubai. Om met de metro te kunnen reizen kun je ervoor kiezen om een dagkaart te kopen maar dit is niet in alle gevallen de goedkoopste manier. Wij nemen een kaart die vijf jaar geldig is en waar je een borg voor dient te betalen. De ritprijs met deze kaart ligt aanzienlijk lager dan met een gewoon kaartje.

 

Dubai metro

 

Na een metroritje van ongeveer 40 minuten komen we aan bij het station Khalid Bin Al Waleed. Recht tegenover het station is een restaurant waar we eerst even ontbijten met een fruitsalade en wat yoghurt. Van hieruit lopen we naar de oude wijk Al Bastakiya.

 

 

In deze wijk bezoeken we enkele van de kleine musea die er te vinden zijn. In het munt en postzegelmuseum zijn we al snel uitgekeken maar in het koffiemuseum kunnen we ons langer vermaken. In de verschillende kamers van het museum wordt aandacht besteed aan de verschillende facetten van koffie. Van de boon tot aan het reclamemateriaal. Leuk om te zien was dat er tussen de koffieblikken zelfs een Douwe Egberts blik te vinden was. Om de ervaring in stijl af te sluiten bestellen we een kopje Arabische koffie. Natuurlijk wisten we niet wat we bestelden maar we waren nieuwsgierig.

 

 

 

Blij verrast waren we toen we koffie gereserveerd kregen die gemaakt was van koffiebonen, kardemom en een beetje rozenwater. Als zoetje kregen we er een paar heerlijke dadels bij. In de wijk kwamen we verassend een prachtige Mural van Ruben Sanchez tegen.

 

 

Al Bastakiya

Al Bastakiya is één van de best bewaard gebleven oude delen van Dubai. De wijk die oorspronkelijk in 1890 gebouwd is wordt omringd door een oude stadsmuur die al meer dan 200 jaar oud is. In de jaren zeventig van de vorige eeuw is een groot deel van deze wijk gesloopt om plaats te maken voor een groot kantoorcomplex. De rest van de wijk is recentelijk gerestaureerd en geeft een goed beeld hoe Dubai eruit zag aan het einde van de negentiende eeuw. In de wijk zijn tegenwoordig voornamelijk winkels, restaurants, galeries en musea te vinden. Het Dubai museum is ook in dit deel van de oude stad te vinden. Het Dubai museum is gevestigd in het Al Fahidi Fort uit het einde van de achttiende eeuw. Het is hiermee het oudste nog bestaande gebouw van Dubai.

Al Bastakiya

Het museum opende zijn deuren voor het eerst in 1971 maar heeft door de jaren heen wel behoorlijk wat veranderingen ondergaan. In dit museum krijg je een goed beeld van de korte maar indrukwekkende geschiedenis van Dubai. Met verschillende maquettes en levensechte poppen wordt deze geschiedenis verteld.

 

Na de koffie was het tijd om een bezoekje te brengen aan het Dubai Museum. In tegenstelling tot de andere musea in Al Bastakiya moet je hier wel een entree betalen. Op het moment dat we het museum bezoeken is het al behoorlijk warm en niet echt fijn om lang op de binnenplaats te hangen dus kiezen we ervoor om de zijgangen te bezoeken. Hier komen verschillende wapens, werktuigen en muziekinstrumenten tegen. Het mooiste deel van het museum bevindt zich echter ondergronds. Hier zijn verschillende opstellingen gemaakt met poppen die het leven in het oude Dubai laten zien. Met name de uitbeelding van de parelduikers is erg leuk gedaan.

 

Dubai Museum

 

 

Na een kort maar leerzaam bezoek aan het museum lopen we verder naar één van de Souks in het oude Dubai. Eerlijk gezegd viel deze souk een beetje tegen maar misschien had ik hiervan wel een te mooi beeld in mijn hoofd. In mijn hoofd zou ik een levendige markt oplopen waar het krioelde van de mensen en waar je de meest exotische producten tegen zou komen. In werkelijkheid verkopen ze ongeveer in ieder winkeltje de zelfde toeristische rotzooi en komen de sjaals en kaftans uit het plastic in plaats van dat ze er daadwerkelijk gemaakt worden.

 

Dubai Old Souk

 

 

Dit is echter nog niet het ergste van de souk want het grootste probleem is dat je als toerist geen meter ongestoord door de markt kan lopen zonder aangesproken te worden. De eerste tien die je aanpreken beantwoord je nog vriendelijk maar bij de rest is de vriendelijkheid er al snel vanaf.

 

 

Aan het einde van de souk zien we een leuk tentje waar we besluiten even bij te komen van de ervaringen. Na het zien van de kaart van Blue Barjeel bestellen we wat te eten en een grote fles water. Als voorafje bestellen we Libanees platbrood met enkele verse groenten en Labneh, een dikke yoghurt met een beetje zout en olijfolie. Als hoofdgerecht hebben we enkele vleesspiesjes in een pittige tomatensaus die rijkelijk is voorzien van bladpeterselie. Een erg lekker geheel wat ons weer voldoende brandstof geeft voor het laatste deel van onze wandeltocht door het oude deel van Dubai.

 

We willen de kruidensouk en de goudsouk nog bezoeken. Om hier te komen moeten we eerst een overtocht met een abra maken. Voor één Dubai dirham maak je een boottocht naar de andere zijde van de Khor Dubai.

 

abra

 

De kruidensouk verschilt niet heel veel van de souks die we eerder bezocht hebben. Alleen de producten die er verkocht worden verschillen. In de kruidensouk komen we natuurlijk allerlei bijzondere kruiden en specerijen tegen. Kruiden als saffraan, kardemom, rozenbladen, aluin, piment en gedroogde limoenen zijn er in overvloed verkrijgbaar.

 

spices at the spice souk

 

Spice souk Dubai

 

Na de kruidensouk zoeken we een weg naar de goudsouk. De hoeveelheid goud hier is echt ongelooflijk. Vele duizenden armbanden, kettingen en ringen blinken vanuit de vitrines naar je. Met name de grote van de sieraden is erg opvallend. Tijdens ons wandeling over de goud souk wordt er misschien wel twintig keer aan ons gevraagd of we mobiele telefoons, echte Rolexen of Breitlings willen kopen. Na een bezoek aan de goudsouk lopen we naar de dichtstbijzijnde metro. Dit is het station Al Ras.

Gold Souk Dubai

 

Gold Souk Dubai

 

Onze volgende stop is Aquaventure Waterpark op The Palm. Jammer genoeg is het nog niet mogelijk om deze te bereiken met het openbaar vervoer. Dus stappen we uit bij Dubai Internet City en nemen vanaf hier de taxi naar Aquaventure. Op de langere termijn zal het wel mogelijk zijn om met de monorail naar The Palm te gaan vanaf het metrostation. Als de taxi ons heeft afzet is het tijd om de waterglijbanen van Aquaventure uit te proberen.

 

The Palm

The Palm ook wel bekend als Palm Jumeirah is één van de drie palmeilanden die oorspronkelijk gepland waren voor de kust van Dubai. Palm Jumeirah is het enige eiland dat tot nu toe in zijn geheel gerealiseerd is. De andere twee palmeilanden; Palm Jebel Ali en Palm Deira worden, als het goed is in de komende jaren voltooid.
De buitenste ring van de Palm Jumeirah is bedoeld voor hotels. Het bekendste hotel wat erop te vinden is het Atlantis de Palm maar ook andere grote namen in de hotelwereld zoals het Sofitel, het Waldorf en het Kempinski zijn op dit deel van de Palm te vinden. De andere palmbladen zijn bedoeld voor luxe strandhuizen. Deze delen van de Palm kun je niet bezoeken zonder toestemming. De Palm zelf is te bereiken via een brug vanaf het vaste land maar voor de buitenste ring of golfbreker moet je onder een tunnel door.

Een leuke manier van vervoer op de palm is de monorail. Momenteel zijn er slechts twee stations, het station Gateway Towers en het station Atlantis Adventure. Op de langere termijn moeten er in totaal vijf stations komen en moet de monorail aansluiten op het tram en metrovervoer in Dubai.
The Palm Jumeirah is één van de meest prestigieuze projecten die zo goed als voltooid is in Dubai. Mede door het realiseren van dit project heeft Dubai zich op de kaart gezet als luxueuze vakantiebestemming in het Midden-Oosten.

 

Er staan in het waterpark twee grote torens met verschillende glijbanen. Met namen als “The Tower of Neptune” en “The Tower of Poseidon” belooft het een middag vol adrenaline te worden. Als eerste ga ik naar “The Tower of Neptune” terwijl mijn reisgenoot zich vrijwillig heeft opgeworpen als fotograaf. Om het ergste maar gehad te hebben ga ik als eerste richting The leap of Faith. Eenmaal boven begon ik de naam erg passend te vinden en te twijfelen of het wel verstandig was om mezelf hier af te storten maar aangezien er voor me in de rij een meisje van een jaar of 9 stond en die zonder een kik te geven zich naar beneden stortte kon ik toch moeilijk achterblijven. Daar had ik twee seconden later, terwijl ik 18 meter naar beneden viel, alweer spijt van. Mijn god! Wat is die glijbaan heftig!

 

 

Leuk detail van deze glijbaan is dat je de laatste meters door een haaientank gaat, ik had tegen die tijd had ik mijn ogen al zo hard dichtgeknepen dat ik dat niet meer heb meegekregen. Na deze glijbaan vielen de andere glijbanen van deze toren gelukkig mee.

Om even bij te komen en de adrenaline uit het lijf te laten zakken scoren we een band en gaan we liggen in de Lazy River. Na een half uurtje dobberen langs stroomversnellingen is het tijd om de volgende toren te bezoeken, The Tower of Poseidon. De eerste glijbaan die ik ga proberen is Poseidons Revenge. Alleen de naam zorgt er al voor dat het angstzweet me alweer uitbreekt. Eenmaal boven blijkt deze angst niet geheel ongegrond want ik moest plaatsnemen in een cabine waar na enkele seconde de bodem uitviel. Wat er daarna gebeurde is een beetje vaag maar enkele seconden later stond ik weer beneden te trillen op mijn benen.

 

 

De andere glijbanen zoals de Slitherine, de Aquaconda en de Zoomerango zijn gelukkig een stuk minder heftig maar zeker niet minder leuk.
Na alle glijbanen en waterslides geprobeerd te hebben neem ik nog een duik in de zee om daarna wat vermoeid op een bedje te vallen en daar nog even te genieten van de laatste zon.

Hierna is het tijd om ons op te gaan maken voor ons diner in Leventine één van de restaurants in het Atlantis hotel. Maar voordat we naar het restaurant gaan willen we nog even de decadente luxe van het Atlantis hotel bekijken. Zo gauw je de lobby binnenstapt wordt je overspoeld door de schoonheid van het hotel. Het Atlantis thema dat in het hotel is gebruikt is tot in de perfectie doorgevoerd .

 

 

Overal zijn er prachtige pilaren, kunstwerken en ornamenten te vinden. Als topje van de ijsberg is er het hotel een immens aquarium. Vanaf de lobby heb je een redelijk zicht op dit aquarium wil je hem beter bekijken dan moet je gast zijn in het hotel. Na een rondje door het hotel zoeken we de weg naar het restaurant.

 

 

Eenmaal binnen worden we door een dame naar onze tafel gebracht. We zitten aan de tafel voor het podium dus tijdens het buikdansen zitten we op de eerste rij. Jammer genoeg krijgen we in plaats van een buikdansact, eerst een zanger die een aantal bekende klassiekers langs laat komen. De kwaliteit hiervan is zo laag dat het eerder op de lachspieren werkt dan dat het sfeerverhogend is. Gelukkig duurt deze lijdensweg niet al te lang. Ondertussen krijgen we ons eten geserveerd. Als voorgerecht neem ik een gegrilde vis met een tomatensalsa en geroosterde pijnboompitten een heerlijk licht en smaakvol gerecht.
Als hoofdgerecht heb ik gekozen voor een mixed grill.

 

 

Deze bestaat uit een enorme hoeveelheid vlees maar is kwalitatief wel erg goed, met name de lamsspies en het gehakt tussen Libanees platbrood is erg lekker. Na het hoofdgerecht komt de buikdanseres op voor haar act. Vol enthousiasme en zeer zelfverzekerd werkt deze prachtige dame haar show af. Tijdens haar dansact laat ze enkele typische onderdelen van een traditionele buikdans zien.

 

 

Bij de laatste tonen van de voorstelling verlaten we het restaurant om met de taxi terug richting het hotel te gaan. Buiten genieten we nog wel even van het schitterende uitzicht dat we vanaf hier hebben op de Burj Kalifa. Het is een druk dagje geweest met veel indrukken en heerlijk eten. ‘s Nachts in bed neem ik in gedachte nog enkele glijbanen voordat ik in slaap val.

 

 

Een vakantie van vijf dagen in Dubai

Uit de statistieken blijkt dat de gemiddelde vakantie in Dubai door Nederlandse en Belgische toeristen vijf dagen duurt. Je ziet dat ook terug in het aanbod van pakketreizen naar Dubai. Veel vakanties zijn gebaseerd op een duur van 4, 5 of 6 dagen. Maar wat als je een vakantie naar Dubai boekt en daar het optimale uit wilt halen? Hoe maak je een leuke en toch nog ontspannen mix van zien, doen en genieten?

Dubai newbee Jeroen heeft samen met ervaren Dubai-reiziger Patrick een vijfdaagse Dubai-reis gemaakt waarbij er geprobeerd is om deze ideale mix te bereiken. Deze site is een reisverslag van hoe vijf dagen in Dubai er uit kunnen zien. Lees het vooral als een blauwdruk gebruikt kan worden voor jouw Dubai vakantie.

O ja.... als je deze site bezoekt moet je er rekening mee houden dat we cookies gebruiken om de site optimaal te laten werken. Accepteer je geen cookies, verlaat dan deze site.