Dag 4: donderdag

Na een vluchtig ontbijt aan de Dubai Marina, is het tijd om de koffer te gaan pakken want we gaan naar het tweede hotel in Dubai; Sofitel Palm Jumeirah. We hebben een prachtige kamer met uitzicht op de Dubai Marina, op het strand en op de zee. Heel lang de tijd om hiervan te genieten nemen we niet want vandaag staan de Dubai Mall en de Burj Kalifa op het programma.

 

 

 

Toen we gisteren de Emirates Mall bezochten dacht ik dat het niet luxer en groter kon. Aan deze illusie maakte de Dubai Mall gelijk een einde. De grootte van dit winkelcentrum is werkelijk ongelooflijk. Naast een enorme hoeveelheid winkels is er in het winkelcentrum een ijshal, een aquarium, een dierentuin, een vliegsimulator en een dinosaurusskelet te vinden.

 

Dubai Mall

 

Dubai Aquarium

 

Met name het immense aquarium is een publieklieveling, toen wij langs het aquarium liepen stonden er meer dan honderd mensen voor deze enorme watertank. Zelf was ik onder de indruk van het dinosaurusskelet. Om wat specifieker te zijn gaat het hier om een skelet van een jonge diplodocus, een planteneter die voorkwam in de late Jura. Het skelet is gevonden in de staat Wyoming in de Verenigde Staten en in 2014 naar Dubai gebracht. De naam van de diplodocus is de Dubaidino. De Dubaidino is te vinden in de souk van de Dubai Mall.

 

DubaiDino

 

Een andere bekende attractie in de Dubai Mall is The Waterfall. Deze immense waterval is vier verdiepingen hoog en tientallen meter breed. De waterval is rijkelijk versierd met duikers van fiberglas die de waterval nog meer uitstraling geven. Na een enkele uren door de Dubai Mall gelopen te hebben beginnen we honger te krijgen en trek in buitenlucht. We kiezen er daarom voor om wat te gaan eten op een terrasje uitkijkend over het Burj Khalifa lake.

 

The Waterfall

 

Jouw vijfdaagse Dubai-vakantie

Wil je Dubai zelf ontdekken? Er zijn een aantal Nederlandse touroperators die Dubai-vakanties aanbieden met een reisduur die redelijk vergelijkbaar is met die van mij. Vier dagen inclusief reizen is aan de korte kant, vijf volle dagen in Dubai is mijn advies. Dat betekent in de praktijk meestal een zes- of zevendaagse reis naar Dubai.

Let goed op de vertrek- en aankomsttijden bij een pakketreis. Als je zowel heen als terug een nachtvlucht hebt dan betekent een vijfdaagse pakketreis dat je maar drie volle dagen in Dubai hebt.

Wil je een Dubai vakantie boeken? Je kunt bij Arke, Sunweb en Corendon complete Dubai vakanties boeken.

Zelf samenstellen? Boek dan een ticket bij één van de maatschappijen die naar Dubai vliegen, bijvoorbeeld bij Emirates, KLM of Arke.

Hotels in Dubai boek je eenvoudig via booking.com of je vergelijkt eerst de hotelprijzen via Trivago.

Voor een huurauto kun je de verschillende aanbieders in Dubai vergelijken via de Nederlandse autohuursite EasyTerra. Hier kun je direct online reserveren.

 

Het grote voordeel van de terrassen op dit plein is dat je een prachtig uitzicht hebt op de Burj Khalifa en het bijbehorende meer. Het toeval wilde dat op het moment dat we plaatsnamen aan onze tafel precies de fonteinshow begon. Deze fonteinshow behoort tot de populairste toeristische attracties van Dubai maar daar was toen wij er waren maar weinig van te merken. Slechts een handje vol mensen had de moeite genomen om de show te bekijken. Dit is op zich best bijzonder aangezien deze fonteinshow de grootste en duurste ter wereld is. Nu is het wel zo dat de avondshow veel meer bezoekers trekt.

 

Dubai Fountain

 

Na de show gaan we eten bij een Libanees restaurant waar we wat Libanees brood eten met humus en een mix grill. De kwaliteit hiervan is redelijk tot matig maar daar is de prijs dan ook naar.

 

 

Na de lunch is het tijd geworden voor het letterlijke hoogtepunt van onze reis een bezoek aan de Burj Khalifa. De entree van At The Top Burj Khalifa bevindt zich in de Dubai Mall. We kopen een kaartje en nadat deze meerdere malen uitvoerig is gecontroleerd mogen we naar binnen. We lopen langs een pad waar je allerlei wetenswaardigheden over de Burj Khalifa en de bouw ervan te weten komt. Al snel komen we in een rij voor de liften terecht. Na ongeveer 20 minuten in de rij gestaan te hebben is het onze beurt om met de lift naar boven te gaan. Via een projector wordt de reis naar boven getoond. Onderweg kom je allerlei bekende hoge bouwwerken tegen. Als eerste de Big Ben maar ook de Petronas Towers en de Eiffeltoren komen we tegen. Na iets minder dan een minuut stappen we de lift uit op de 125ste verdieping.

 

At The Top Burj Khalifa

 

We zijn even stil van het prachtige uitzicht, jammer genoeg is het niet heel erg helder en wordt ons zicht behoorlijk beperkt. Na hier een kwartiertje te hebben rondgelopen zakken we een verdieping en gaan we een kijkje nemen op het balkon van deze verdieping. Hoewel we hier een verdieping lager zijn ervaar ik het gevoel van hoogte hier nog intensiever. Na enkele foto’s gemaakt te hebben en met verbazing te hebben gekeken wat voor selfies er door de toeristen allemaal gemaakt worden nemen we de lift weer naar beneden.

 

selfie Burj Khalifa

 

Burj Khalifa

De Burj Khalifa is de het hoogste gebouw ter wereld (2015). De bouw van dit immense bouwwerk startte in 2004 en bereikte in 2009 zijn uiteindelijke hoogte van 828 meter. De oorspronkelijke naam van deze toren was de Burj Dubai maar deze naam werd op de dag van de opening veranderd in Burj Khalifa. De toren is vernoemd naar Khalifa bin Zayed Al Nahayan, de Emir van Abu Dhabi. Deze eer kreeg hij omdat hij tijdens de economische crisis het Emiraat Dubai meerdere malen gesteund had.
De Burj Dubai is ontworpen door het Amerikaanse architectenbureau Skidmore, Owings and Merrill. Zij baseerden het typische grondplan van de toren op de vorm van de woestijnbloem Hymenocallis die uit drie leden bestaat. Naast het voorlopige record van het hoogste gebouw ter wereld heeft de Burj Khalifa nog enkele andere records op zijn naam staan. Zo is er het hoogste restaurant ter wereld op de 122ste verdieping, de hoogste nachtclub ter wereld op de 143ste verdieping en de hoogste moskee op de 158ste verdieping. Verdiepingen 124 en 125 zijn ingericht voor bezoekers van de toren.

Bezoekers van de Burj Khalifa moeten een kaartje kopen in de Dubai Mall om vervolgens een ritje van bijna een minuut te maken om uit te komen op de 124ste of 125ste verdieping. Vanhier heb je een prachtig uitzicht over Dubai, de Perzische Golf en bij helder weer is het zelfs mogelijk om het emiraat Abu Dhabi te zien.

Burj Khalifa Dubai

Naar verwachting zal de Burj Khalifa niet lang meer het hoogste gebouw ter wereld zijn maar misschien kan het nog wel een paar jaar vasthouden aan enkele andere hoogterecords.

 

Als we buiten de Dubai Mall stappen is het tijd om richting het hotel te gaan. We pakken eerst de metro naar het station Nakheel om vanaf hier een taxi naar het hotel te nemen. Eenmaal aangekomen is het tijd om de zwembroek aan te trekken en even te ontspannen. Dat ontspannen kost ons geen moeite bij het Sofitel . Het hotel beschikt namelijk over zes verschillende zwembaden en een privéstrand. Persoonlijk geef ik er de voorkeur aan om even een duik te nemen in de zee. Even de stof van het lijf spoelen en daarna heerlijk op een strandbedje genieten van de zon. Jammer genoeg schijnt de zon niet heel uitbundig maar gelukkig is de temperatuur wel goed. Een paar uur later is het tijd om te gaan eten bij één van de restaurants in het hotel. We kiezen voor het Porterhouse, dit is een steak en grill restaurant.

 

 

Aangekomen bij het restaurant worden we bijzonder vriendelijk ontvangen en naar onze tafel gebracht. Als we gaan zitten worden onze stoelen aangeschoven en onze servetten op onze schoot gelegd. Na het zien van het menu krijgen we spontaan honger. Zelf kies ik als voorgerecht voor het huisgerookte vlees. Het vlees heeft een subtiele rooksmaak die niet overheerst. De kapperappeltjes , zilveruitjes en de rucola maken het geheel af.

 

 

Als hoofdgerecht bestel ik na lang twijfelen een Dry Aged ossenhaas uit Ierland met een pepersaus. Ik krijg hier zeker geen spijt van. Het vlees is heerlijk gegaard, al had het voor mijn smaak net iets te lang in de pan gelegen maar dit doet gelukkig niets af aan het gerecht. Als bijgerecht nemen we op aanraden van de ober; krokante shiitake paddenstoelen. Deze zijn heerlijk, alleen wordt er krokante korstje na een minuut of tien wat zacht waardoor ze hun bite verliezen. We nemen nog een koffie na om vervolgens een taxi te nemen naar de Burj al Arab.

 

Burj Al Arab

 

 

Om de Burj al Arab te kunnen bezoeken heb je een reservering nodig. Wij hebben een reservering gemaakt bij de Skyviewbar. De bar bevindt zich op 200 meter boven de Perzische Golf op de 27ste verdieping. Naast een reservering moet je ook voldoen aan een minimum spend. Bij de reservering blokkeren ze gelijk het bedrag van de minimum spend op je creditcard. Dit gebeurt om te voorkomen dat er te veel mensen naar de bar komen, alleen om de bar en het uitzicht te zien en na één kopje koffie weer verdwijnen.

 

Skyview Bar Burj al Arab


Als je aan al deze voorwaarden voldaan hebt dan kun je richting de Skyviewbar gaan. Eenmaal boven worden we naar onze tafel gebracht waar we getrakteerd worden op enkele heerlijke hapjes. Na lang twijfelen ben ik erover uit wat het gaat worden, of eigenlijk doe ik een zwaktebod en neem ik geen cocktail maar een gin tonic. Een Gin Mare met Fever Tree tonic, hij wordt hier geserveerd met een flinke tak rozemarijn in het glas terwijl in mijn beleving hij gereserveerd zou moeten worden met een blaadje basilicum. Hij smaakte er trouwens niet minder om.

 

Burj al Arab

De Burj al Arab is waarschijnlijk het bekendste hotel van Dubai en misschien wel ter wereld. Het hotel staat bekend als het meest luxueuze hotel ter wereld. Er is zelfs een hardnekkige roddel over het hotel dat Burj al Arab het enige 7 sterren hotel ter wereld zou zijn. De classificatie gaat echter maar tot 5 sterren. Maar als het mogelijk zou zijn om meer sterren te krijgen dan zou de Burj al Arab zeker in aanmerking komen.

De bouw van het hotel startte in 1994 maar het zou echter tot 1999 duren voordat het hotel zijn deuren opende voor gasten. De kosten van de bouw schijnen zo hoog te zijn geweest dat het hotel pas over enkele eeuwen rendabel zou kunnen worden. Dit is best bijzonder, als je beseft dat een gemiddelde kamer ergens tussen de 1.000 en de 6.000 euro kost. De gemiddelde toerist ziet Burj al Arab dan ook alleen maar aan de buitenkant, omdat overnachten het budget van veel mensen overschrijdt.

Volgens sommige bronnen ligt de kamerprijs van de koninklijke suites rond de 50.000 euro per nacht.

Burj al Arab

De architectuur van het hotel is misschien nog wel het meest aansprekende deel. Met name de façade van het hotel dat lijkt op een immens zeildoek is erg indrukwekkend. Deze façade bestaat uit vezeldoek om het idee van een schip te versterken.
Eenmaal binnen dan is het moeilijk om je mond dicht te houden. De mijne viel in ieder geval open van verbazing. Het atrium is namelijk enorm. Het schijnt zelfs zo groot te zijn dat het vrijheidsbeeld erin zou moeten kunnen passen. Als dit op zich niet genoeg is zijn er enkele prachtige fonteinen en twee grote zeeaquariums in de lobby te vinden. Alles in het hotel is over de top, maar dat is vervolgens weer zo goed doorgevoerd dat het nergens stoort.

 

Tijdens de GT had ik meerdere malen in het cocktailboek zitten staren om uiteindelijk een keuze te kunnen maken wat mijn volgende cocktail gaat worden. Het wordt een Oosters getinte cocktail met onder andere gin, rozenwater en limoensap. Halverwege deze cocktail wordt ons gevraagd of we een plaatsje bij het raam willen zodat we kunnen genieten van het fantastische uitzicht over Dubai.

 

 

 

 

De avond begint tegen het einde aan te lopen maar om onze 'minimum spend' te halen moet er nog een cocktail gedronken worden. Ik bestel een cocktail op basis van whisky die infused is met appel, erg lekker. Na deze cocktail is het toch echt tijd geworden om de taxi terug naar het hotel te nemen. We nemen afscheid van het ene prachtige uitzicht en verruilen dit voor het bijzondere uitzicht vanuit onze hotelkamer.

 

 

Een vakantie van vijf dagen in Dubai

Uit de statistieken blijkt dat de gemiddelde vakantie in Dubai door Nederlandse en Belgische toeristen vijf dagen duurt. Je ziet dat ook terug in het aanbod van pakketreizen naar Dubai. Veel vakanties zijn gebaseerd op een duur van 4, 5 of 6 dagen. Maar wat als je een vakantie naar Dubai boekt en daar het optimale uit wilt halen? Hoe maak je een leuke en toch nog ontspannen mix van zien, doen en genieten?

Dubai newbee Jeroen heeft samen met ervaren Dubai-reiziger Patrick een vijfdaagse Dubai-reis gemaakt waarbij er geprobeerd is om deze ideale mix te bereiken. Deze site is een reisverslag van hoe vijf dagen in Dubai er uit kunnen zien. Lees het vooral als een blauwdruk gebruikt kan worden voor jouw Dubai vakantie.

O ja.... als je deze site bezoekt moet je er rekening mee houden dat we cookies gebruiken om de site optimaal te laten werken. Accepteer je geen cookies, verlaat dan deze site.